Φρ. Παρασύρης: «Ανέμπνευστος, αναχρονιστικός και προφανώς άδικος ο προϋπολογισμός του 2024»

Με εμφατικό τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2024 ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, τονίζοντας πως «η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 διεξάγεται εν μέσω μιας οξείας διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που ανακυκλώνεται εξ αιτίας των συγκρούσεων σε δύο μέτωπα της γειτονιάς μας. Θα αναμέναμε, επομένως, ως είχατε υποχρέωση να καταθέσετε έναν προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνονταν στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά του». Αναφερόμενος στον πυρήνα της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής ανάφερε ότι «η σπάνη των πόρων είναι που γεννά την ανάγκη για διακυβέρνηση, και η ελπίδα ότι θα υπάρχει μια δικαιότερη κατανομή γεννά τη δημοκρατική διακυβέρνηση». 

Εστίασε στην αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας του Βουλευτή Ηρακλείου, εστιάστηκε στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς στον τομέα αυτό δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. «Με την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, η κυβέρνηση σε ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, περικόπτει το ειδικό αποθεματικό κάνοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ενεργειακής κρίσης που θα επηρεάσει τις τιμές ρεύματος. Η Ελληνική κοινωνία μετά από δύο χρόνια αφήνεται χωρίς ενεργειακό δίκτυ προστασίας με αβεβαιότητα και ανασφάλεια σχετικά με ποιο τιμολόγιο να διαλέξει. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν μπροστά στο υψηλό ενεργειακό κόστος τι τους συμφέρει, έχουν πάθει δυσχρωμία από τα πολύχρωμα τιμολόγια». 

Ασκώντας δριμεία επίθεση στην κυβερνητική πολιτική επεσήμανε χαρακτηριστικά πως το φιλελεύθερο πρόταγμα για το αόρατο χέρι της αγορά έχει κριθεί και έχει αποτύχει. «Γιατί με το άλλοθι του ανταγωνισμού σε κάθε πεδίο της οικονομίας επικρατούν ανενόχλητα τα ολιγοπώλια. Απουσία ισχυρών θεσμικών αντιβάρων και μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς, με υγεία, κανόνες αλλά και μέγεθος, μένουν μόνοι τους οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι. Δείτε τι συμβαίνει γύρω μας, στις μεταφορές, στις τράπεζες, στην τηλεπικοινωνία, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κτλ. παντού ολιγοπώλιά, κανένας δεν πρόκειται να χτυπηθεί με τον ανταγωνιστή του, διότι όταν είναι λίγοι οι παίχτες και μικρή η αγορά είναι προτιμότερο να συντηρούν και να κερδίζουν από το μερίδιο που ήδη έχουν. Κι αυτή είναι μια δομική διαφορά μας, διότι με αυτούς τους όρους συντηρείται ψηλά το κόστος ζωής και η ακρίβεια παραμένει ανελαστική, μένει μια κλειστή η αγορά χωρίς νέους παίχτες,  δεν μπορεί να νικηθεί με το αόρατο χέρι παρά μόνο με θεσμούς ισχυρούς, με ελεγκτικούς μηχανισμούς με ενισχυμένες ανεξάρτητες αρχές και ένα κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες από αυτήν την πρακτική. Ο κόσμος παρακολουθεί αυτό το στημένο σκηνικό, με τις ανισότητες να καλπάζουν, με λίγους να μένουν αλώβητοι, και διερωτάται τι καλύτερο θα αλλάξει στη ζωή μας με αυτόν τον προϋπολογισμό. Αλλά το ίδιο γίνεται και στην χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Την ώρα που η κοινωνία βαδίζει χωρίς κανένα ενεργειακό δίχτυ ασφάλειας, διαφημίζετε μεγάλα projects και ενεργειακές λεωφόρους, ενώ τα προγράμματα φωτοβολταϊκά στη στέγη, net metering και αυτοπαραγωγής ενέργειας έχουν βαλτώσει. Ταυτόχρονα στο όνομα των φιλόδοξων στόχων του ΕΣΕΚ διαμοιράζετε σε μεγάλους ενεργειακούς παίχτες τον ηλεκτρικό χώρο, αποστερώντας αυτή την ευκαιρία από ενεργειακές κοινότητες, δήμους και μικρούς παραγωγούς». 

«Απουσία στρατηγικού σχεδίου, έλλειψη έμπνευσης και οράματος στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανύπαρκτοι εθνικοί στόχοι» χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του 2024, υπογράμμισε ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ειδική αναφορά στο κλείσιμο της ομιλίας του έκανε στο μεγάλο έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ένα έλλειμα ανταγωνιστικότητας. «Αν συνεχίσουμε έτσι πάμε σε τοίχο πάλι το 2032. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως για τρόφιμα και ζώα στο πρώτο δεκάμηνο του 23 έχουμε 7,1 δις εισαγωγές και φαίνεται ότι θα υπερβούμε τα 8 δις μέχρι το τέλος του έτους. Στον τομέα μόνο αυτό καταγράφεται μια εθνική αποτυχία, χωρίς να ακούτε τις καμπάνες κινδύνου. Αντί να τεθεί ένας εθνικός στόχος με μοχλό τα 19,4δις της νέας ΚΑΠ για αυτάρκεια προϊόντων στα βασικά μας αγαθά και έπειτα την αύξηση των εξαγωγών μας, με άνοιγμα εμπορικών λεωφόρων στα κηπευτικά, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά προϊόντα, και το αμπέλι, μετατρέπετε τους πόρους της ΚΑΠ σε βοήθημα αντιπαραγωγικών επιλογών για τους αγρότες». 

Παρουσιάζοντας με τρόπο ξεκάθαρο τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκλεισε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «ανέμπνευστο, αναχρονιστικό και προφανώς άδικο. Αναπαράγει και διευρύνει τις κλειστές δομές του κοινωνικού και οικονομικού σας μοντέλου, δεν ανοίγει ευκαιρίες, διαιωνίζει τις ανισότητες και κατανέμει άδικα τα φορολογικά βάρη. Cui bono? Ποιος κερδίζει; Κυρίως, όμως, επειδή ρωτούν οι πολλοί τι θα αλλάξει προς το καλύτερο στη ζωή τους και ουσιαστική απάντηση δεν παίρνουν και επειδή εμείς είμαστε με τους πολλούς, για αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» κατέληξε ο Φραγκίσκος Παρασύρης.          

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί